Kisfiam keresztelőjén a keresztmamánál ettem ilyen finom levest, aminek azóta is szerelmese vagyok. Ugyanígy járt vele mindenki, akit én megkínáltam. Biztosan nem véletlenül hívják legényfogónak. Milyen kár, hogy már egy legényt sem kell fognom.
hozzávalók / 4 adag
A leveshez
- 50 dkg borjúhús
- 50 dkg csirkemell filé
- 30 dkg sertéscsont
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagy db fehérrépa
- 2 nagy db sárgarépa
- 1 kis db zeller
- 2 db zellerlevél
- tárkony ízlés szerint
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 citromból nyert citromlé
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 ek napraforgó olaj
- 2 l víz
mit hogyan?
HIRDETÉS
ezt olvastad már?
alapanyagok
elkészítés
- A vöröshagymát apróra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát.
- A húsokat falatnyi kockákra vágjuk, és a hagymára tesszük kissé pirítani, a puhulás sorrendjében (marha, sertés, csirke).
- Hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott zöldségeket, és ezekkel is pároljuk néhány percig, sózzuk, borsozzuk.
- Felengedjük vízzel, és főzzük, míg meg nem puhulnak.
- Ha megfőttek, hozzáadjuk a tárkonyt, a citromlevet, majd a tejfölből és lisztből készült habarást (szűrőn keresztül).
- Gyorsan 1 tojásból és búzadarából gríznokedli tésztát keverünk, és azt is beleszaggatjuk.
- Ha a nokedlik megfőttek, kész a leves is.
- elkészítettem: 8 alkalommal
statisztika
szakács
receptjellemzők
konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd
receptkategóriák
főkategória: levesek
alkategória: legényfogó leves
hasonló kategóriák: húsleves, becsinált leves, paradicsomleves, karfiolleves, hagymaleves, babgulyás, gulyásleves, hideg levesek, uborkaleves, meggyleves
alkategória: legényfogó leves
hasonló kategóriák: húsleves, becsinált leves, paradicsomleves, karfiolleves, hagymaleves, babgulyás, gulyásleves, hideg levesek, uborkaleves, meggyleves
egyéb elnevezések
tárkonyos-húsos leves, legényfogó leves, legényfogó leves grízgaluskával
Hozzászólások (27)
A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2019. március 22-én kiemeltük cikkünkben: Óriási akciókkal vár az Aldi, a Lidl és a Penny - mutatjuk, mikre érdemes lecsapni
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2018. február 26-án kiemeltük cikkünkben: Heti Ételhoroszkóp: télűző ételek a csillagjegyed alapján
Üdvözlettel, NoSalty
Karäcsonykor elkeszitettem, hatalmas sikere volt, a kislänyomnak is nagyon izlett es nekem is, a ferjem meg el volt äjulva.
Örülök, hogy rátaláltál, mert a jó hír az, hogy megunhatatlan. Köszönöm a választásodat. :-)
csak egy kerdes, hol kerul a kepbe a fokhagyma?
Már az elején, a vöröshagyma után, csak elfelejtettem külön beleírni. Köszönöm a figyelmeztetést. Korrigálom. :-)
koszi szepen egyebkent ugy csinaltam , mar masodjara keszitem el de nagyon jo , csak en a marhahust kihagyom mert nem szeretjuk. Isteni recept
Mi is imádjuk. Örülök, hogy elnyerte a tetszéseteket. :-)
Szép estét!
Kedves Évi Néni! Csatlakozom az előttem szólókhoz - a recepted szuper, teljes joggal emelték ki a szerkesztők. Csirkemellből készítettem, így is nagyon finom lett, a férjem is teljesen odáig volt tőle. Persze amiben tárkony van, az rossz már eleve nem lehet :-) Köszönöm az élményt, ez az étel visszatérő vendég lesz a konyhánkban. Üdv Erikiri
Kedves Eikiri!
Köszönöm a kedves szavakat. Nálunk is ez a megunhatatlan kedvenc.
Üdv: Évi néni
Sziasztok,
Csak egy jó tanács szintén kezdőknek: a borjúhús kockákra vágásához csak akkor kezdjünk neki, ha szuper késünk is van hozzá! Az előkészület 20 perc? Aki évek óta süt-főz, annak lehet....
Erről van szó. 34 éve főzök. Az évek rutinja sokat számít. Egyszer mindenkinek eljön ez is.
Kedves Éva néni !
Jól hangzik a levesed, ki fogom próbálni:-)
Viszont érdekelne, hogy tényleg 900.-ft a költsége? Ha csak a húsokat nézem, akkor már annak az ára több,mint 900.-Ft, legalábbis felénk :-(
Szép napot,
Zsuzsi
Kedves Zsuzsi!
sajnos felénk is. Itt valamit nagyon lefelejtettem. Szerencsére te vagy az első, aki észrevette. Köszönöm, hogy figyelmeztettél. Természetesen korrigálom. Egyebekben próbáld ki, mert nagyon finom. Még nem kínáltam meg senkit úgy, hogy ne szeretett volna bele. Szép napot! Üdv: Évi néni
Micsoda finomság,nem rég lett kész, illatozik a konyhában, és várja az éhező siserehadat! :-O
Éva-A.
Még nem volt olyan vendégem, aki nem szerette volna ezt a levest. Nagyon szeretem. Remélem, most már ti is. Üdv: Évi néni
Kedves Évi néni!
Sikeres volt, elfogyott, beléptek, anya micsoda illat, mit találtál ki? És azt a gyors sulitáska lepakolást, átöltözést, kézmosást !!! :-O
Rég láttam....:-O
Nagy dicséretet kapott az étel, lesz máskor is, szerencsére Piroska módszerével átmentettem télire a tárkonyt.:-O
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca
Nagyon örülök a sikernek. Szerintem a levesek közt egyik legfinomabb. Üdv:Évi néni
Kedves Éva !
Ez nagyon finom lett. Minden ami "tárkonyos" szeretem. Csak azt nem tudom miért kell szűrőn keresztül habarni.... Ha jól kikevered, nem lesz csomós.
Üdv Kacsika
Én sem mindig úgy csinálom, akkor bizt
osan használtam. Ugye, milyen finom. Bármikor meg tudnám enni, sőt eddig még bárkinek kínáltam, tuti nyerő volt. Üdv: Évi néni
Kedves Éva néni!
Nagyon finom lehet a levesed,bizti megcsinálom.Imádom a tárkonyt! Nálunk a legényfogót sertéshúsból és gombával csinálom. Illetve tárkony helyett kaporral! És kapros nokit szaggatok bele! Ezt is érdemes elkészíteni!Amúgy bográcsban elkészítve még finomabb!!!! :D
Kedves Vavatukina!
Köszönöm az ötletet, ki fogom próbálni, biztosan finom (családom ugyan kissé ódzkodik a kaportól). Mikor én először megkóstoltam ezt a levest, abban volt borjú, sertés, csirke (csontok), eszméletlen finom volt. Köszönöm az ötletet. Üdv: évi néni
Kedves Éva!
Nagyon köszönöm a receptet, egy kicsit megvariáltam (tettem bele borsót meg gombát, és borjú helyett - mivel azt nem mindenki szereti -, végül disznóval készítettem el), de ez volt a karácsonyi menü nálunk, és mindenkinek nagyon ízlett. A tárkony miatt különösen finom lett a leves, biztosan máskor is el fogom készíteni.
Kedves Zoska!
Nagyon örülök, hogy elnyerte tetszéseteket. Szerencsémre még nem találkoztam olyan emberrel, akit ha megkínáltam, ne ízlett volna neki. Egyébként legtöbbször csak csirke, vagy pulykamellből készítem, de az első, amit ettem, abban is több féle husi volt. Kellemes ünnepeket, jó főzést kívánok! Üvd: Évi néni
Kedves Szakácsunk!
Receptedet kiemeltük a Facebook oldalunkon!
http://www.facebook.com/Nosalty
Legyél Te is ismerősünk a Facebookon!
NoSalty.hu csapata
Kedves Szerkesztő!
Igazán köszönöm. Üdv: Évi néni
Kedves Szakácsunk!
iWiW klubunkban ajánlottuk a receptedet!
http://iwiw.hu/nosalty
NoSalty.hu csapata